Delovne razmere in kakovost delovnih mest v gostinstvu in turizmu: primerjalna analiza s priporočili

Gostinska in turistična panoga se sooča z zgodovinskim pomanjkanjem delovne sile, ki ga povzročata nizka brezposelnost in odhajanje zaposlenih v panoge z višjimi plačami in boljšimi delovnimi pogoji. Primerne delovne razmere in kakovost delovnih mest sta osnovna dejavnika, ki povečujeta zaželenost poklicev in preprečujeta beg zaposlenih. Vendar pa so prakse zaposlovanja v slovenskem gostinstvu in turizmu slabo raziskane, kar onemogoča ustrezno ukrepanje na ravni države, panoge in podjetij.

Projekt zapolnjuje ta manko, s tem da si zastavlja dva raziskovalna cilja:

  1. proizvesti novo znanje o delovnih razmerah in kakovosti delovnih mest v gostinstvu in turizmu v Sloveniji;
  2. na osnovi empiričnih podatkov in primerov dobrih praks pripraviti predloge rešitev za pomanjkanje kadra v gostinstvu in turizmu.

Mednarodne študije opisujejo probleme kadrovskih služb, ki se zaradi sezonskih nihanj in drugih dejavnikov srečujejo z veliko fluktuacijo zaposlenih, kar negativno vpliva na poslovanje. Želijo si visoko motiviranih in ciljno osredotočenih delavcev, ki opravljajo delo »s srcem« in predano. A hkrati ugotavljajo, da slabe delovne razmere povzročajo nezadovoljstvo zaposlenih. Razpoložljivi slovenski podatki kažejo podobno stanje. Med vsemi panogami so v gostinstvu in turizmu dohodki najnižji. Poleg tega ima dejavnost nadpovprečen delež samozaposlenih, študentskega in migrantskega dela. Po pandemiji covid-19 se sooča tudi z velikim pomanjkanjem delovne sile. Zato se vrstijo predlogi za kratkoročne rešitve, kot so odpravljanje ovir za zaposlovanje tujcev in uvažanje nove delovne sile. A če hoče panoga zadržati zaposlene in privabljati iskalce zaposlitve, mora izboljšati kakovost delovnih mest.

V podporo dolgoročnim rešitvam projekt obravnava problematiko delovnih razmer na dveh ravneh:

  1. z mednarodno primerjavo sedmih evropskih držav Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nemčije in Francije;
  2. s poglobljeno terensko raziskavo dveh turističnih destinacij Pirana in Kranjske Gore, občini z najvišjimi deleži zaposlenih v panogi.

 

Sestava projektne skupine:

Mirovni inštitut

Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru 

 

Številka projekta:  V5-24019.



Izvedba

FAZE PROJEKTA:

  1. Pregled literature in statističnih podatkov

Pregled literature se osredotoča na sedem evropskih držav: Slovenija, Avstrija, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nemčija in Francija.

  1. Strokovni intervjuji

Intervjuji s tujimi in domačimi strokovnjaki s področja gostinstva in turizma.

  1. Skupinski razpravi v Piranu in Kranjski Gori

Dva skupinska pogovora v občini Piran in Kranjska Gora po metodi fokusnih skupin.

  1. Hitra etnografija

Kratka obiska občin Piran in Kranjska Gora po hitri etnografski metodi.

  1. Izdelava priporočil

Izdelava »Vodnika za kakovostna delovna mesta v gostinski in turistični dejavnosti«.

Rezultati

OBJAVE:

Partnerji:

Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru

Financerji:

  • ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
  • MGTŠ - Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport
ARISLogoSlo Logo MGTS slo