Novice

Poročilo o politikah: Odpor novinark in novinarjev grožnji komunikacijskega avtoritarnega populizma

Poročilo o politikah: Odpor novinark in novinarjev grožnji komunikacijskega avtoritarnega populizma

POPBACK_PolicyBrief_SLOVzpon in vztrajnost avtoritarnega populizma po vsem svetu predstavljata globalni izziv za novinarstvo. Populistični napadi na novičarske medije in na novinarke ter novinarje ogrožajo svobodo, pluralnost in avtonomijo tiska s tem pa tudi temelje delujoče demokracije.

V tem kontekstu je bil cilj projekta POPBACK preučiti mehanizme, ki jih avtoritarni populisti izkoristijo ali vpeljejo zato, da bi lažje politično obvladali medije. Hkrati je bil cilj projekta tudi identificirati različne »strategije spoprijemanja« ali soočanja z avtoritarnim populizmom in pomagati oblikovati strategije, ki bi okrepile demokratični odpor političnim poskusom podrejanja medijev.

Poročilo podrobneje pojasnjuje omenjene nevarnosti s poudarkom na naslednjih področjih: osebni politični napadi, cenzura in manipulacija z vsebino, lastništvo in zaposlovanje, kjer predstavljamo ključne ugotovitve in predloge medijskih delavcev in delavk iz petih analiziranih držav (Avstrija, Hrvaška, Madžarska, Slovenija in Turčija) o tem, kako se spoprijeti z omenjenimi grožnjami in nevarnostmi.