Novice

Rosina šola delavskih pravic za mlade: Majda Hrženjak »O delu skrbstvenih delavk migrantk v Sloveniji«

Rosina šola delavskih pravic za mlade: Majda Hrženjak »O delu skrbstvenih delavk migrantk v Sloveniji«

WEB-Majda (1)V torek, 10. 9. 2024, te ob 11.00 vabimo v OBRAT – prostor umetnosti in participacije na drugi od štirih dogodkov v okviru Rosine šole delavskih pravic za mlade. Skozi predavanje sociologinje, raziskovalke politike in etike skrbi, spolov, neenakosti, trga dela in mladih, Majde Hrženjak bomo spoznavale_i delo in popložaj skrbstvenih delavk migrantk v Sloveniji.

Skrbstveno delo smo v zadnjih desetletjih v veliki meri prenesli prek trga na »druge« ženske, pogosto revne in migrantke, ki to delo opravljajo bodisi v zasebnih gospodinjstvih bodisi v socialnovarstvenih storitvah. V Evropi skrbstvene delavke migrantke prihajajo na delo v zasebna gospodinjstva iz nekdanjih socialističnih držav v krožnih migracijah in iz Globalnega Juga po vzorcu globalnih verig skrbi. Družine jih najemajo, pogosto neformalno in v sivi ekonomiji, za skrb za otroke ali starejše 24 ur na dan 7 dni v tednu, velikokrat pa opravljajo tudi nevidno gospodinjsko delo. V socialnovarstvenih storitvah (npr. v domovih za starejše) so migrantke zelo iskane, ker zaradi slabih delovnih pogojev primanjkuje domačega osebja. V Slovenijo oskrbovalke migrantke prihajajo večinoma iz držav nekdanje Jugoslavije, torej iz t.i. Tretjih držav, evropski migracijski režim pa jim postavlja številne ovire pri njihovi delovni mobilnosti.

Dr. Majda Hrženjak bo na podlagi raziskav predstavila situacijo skrbstvenih delavk migrantk v Sloveniji z vidika njihovih življenjskih in delovnih situacij s posebnim poudarkom na kršitvi delavskih pravic, transnacionalnem družinskem življenju ter presečiščih spolnih, razrednih in rasnih neenakosti.

Dr. Majda Hrženjak je sociologinja, deluje kot znanstvena sodelavka na Mirovnem inštitutu, kjer vodi raziskovalne in akcijske projekte. Raziskovalno se osredotoča na študije spolov in socialne politike, zlasti na koncept skrbi v povezavi z družbenimi neenakostmi, državljanstvom, migracijami in feministično etiko skrbi.

Letošnji letnik Rosine šole delavskih pravic za mlade je del projekta »Z roko v roki«, ki ga sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.